Μαθήματα


Ιππασία σημαίνει γυμναστική, ισορροπία και επαφή με τη φύση. Εξασφαλίζει την απόδραση από την καθημερινότητα αφού πρόκειται για ένα ξεχωριστό άθλημα κατά το οποίο ο αθλητής προσπαθεί να εναρμονιστεί και να συντονιστεί με το άλογο.

Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, ενώ ανήκει στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1912. Είναι το μόνο που περιλαμβάνει δύο αθλητές, το άλογο και τον ιππέα. Γυναίκες και άντρες αγωνίζονται με ίσους όρους.

Η επαφή των παιδιών με το άλογο έχει ευεργετική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ιππασία χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες.

Ο Σύλλογος Φίλων Αλόγων Ολύμπου (Olympus Horse Riding Club) προσφέρει προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει με βόλτες από την ηλικία των τριών ετών για να εξοικειωθεί με το άλογο και από πέντε ετών να κάνει οργανωμένα μαθήματα. Στο αγωνιστικό τμήμα μπορεί να μπει από τα δέκα του χρόνια. Αλλά και για τα πιο μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες δεν υπάρχει δεσμευτική ηλικία, αρκεί να έχουν όρεξη και να μη φοβούνται. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα όποτε το αποφασίσει.

Τα πρώτα μαθήματα είναι ατομικά για να γίνει η εξοικείωση με το άλογο. Ο ιππέας μαθαίνει πώς να καθίσει στη σέλα, πώς να κρατάει τα ηνία, πώς να στέκεται. Μέχρι να συνηθίσει ο αναβάτης, το άλογο το καθοδηγεί ο δάσκαλος. Το πότε ακριβώς θα μάθει κάποιος να ιππεύει εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο, τη διάθεση του και τις δυνατότητές του. Σε γενικές γραμμές όμως στα πέντε με δέκα μαθήματα κάποιος έχει μάθει να ιππεύει με ασφάλεια και αν επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί σε ομάδα τριών ή τεσσάρων αλόγων.

Μπορείτε είτε να μπείτε σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπου θα προπονείστε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα ή να επισκέπτεστε το χώρο μας όποτε εσείς μπορείτε και θέλετε (κατόπιν συνεννόησης).

Ο βασικός εξοπλισμός των αρχάριων ιππέων αποτελείται από το προστατευτικό καπέλο ιππασίας, που το παρέχει ο όμιλος μας για τους νέους φίλους μας. Θα πρέπει να φροντίσουν να έρθουν για το μάθημά τους με άνετα ρούχα και παπούτσια κατά προτίμηση όχι ίσια (ενδείκνυνται τα μποτάκια / μπότες ή αθλητικά παπούτσια).